گاهی شرایطی برای افراد پیش می آید که به هر دلیلی برای یک مدت طولانی خودرو خود را در پارکینگ خوابانده و قصد حرکت دادن و استفاده از آن را ندارند. این افراد برای حفظ سلامت فنی و کاهش فرسودگی خودرو باید نکاتی را در رابطه با نگهداری صحیح بخش های داخلی، رنگ و کابین ماشین در این مدت رعایت کنند.
برای آشنایی با نکات مهم درباره خواباندن طولانی مدت خودرو تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
برای خواباندن طولانی مدت چه مواردی را باید رعایت کرد؟
آماده سازی جای پارک مناسب
قبل از هر کاری محل مناسبی را برای پارک و نگهداری خودرو بیابید یا بسازید. مکان ایده آل باید صاف و هموار، سرپوشیده، عاری از رطوبت و دارای تهویه مناسب باشد. همچنین محل پارک باید از نفوذ جوندگانی مانند موش مصون باشد. چرا که این موجودات می توانند باعث تخریب صندلی ها و آسیب به اجزای الکتریکی و حتی تسمه های خودرو شوند.
اگر فراهم کردن چنین مکانی برای شما میسر نیست، از کاور یا چادر مخصوص که ضد آب است و تمام سطح بدنه را پوشش می دهد، استفاده کنید. قبل از کشیدن چادر، درون و بیرون ماشین را کاملا تمیز کنید. مطمئن شوید هیچ ماده فاسد شدنی در کابین جا نمانده است. بدنه خودرو را از هرگونه گل و لای، آلودگی و فضولات پرندگان که در طولانی مدت منجر به پوسیدگی و آسیب دیدن رنگ خودرو میشود پاک کنید.
استفاده از کار استاپر به جای ترمز پارک
برخی می گویند برای خواباندن طولانی مدت خودرو، اگر خودرو دارای دنده اتوماتیک است آن را در وضعیت ترمز پارک و اگر دنده دستی دارد آن را در دنده یک قرار دهید. اما اینکار در طولانی مدت به جعبه دنده و دیسک ها آسیب وارد کرده باعث خرد شدن و فرسودگی آن ها می شود. به جای استفاده از ترمز پارک یا ترمز دستی، از کار استاپر (car stopper) یا متوقف کننده خودرو استفاده نمایید.
روغن کاری لولای درها
خواباندن خودرو در فصل زمستان ممکن است موجب یخ زدگی درها و قفل شدن آن ها شود. برای پیشگیری از این مشکل، لولاهای درهای خودرو، در صندوق و کاپوت را با استفاده از گریس لیتیومی یا گرافیتی روغن کاری کنید. در غیر این صورت احتمال باز نشدن درها وجود دارد.
پر کردن باک بنزین خودرو
باک خودرو از جنس فلز است و اگر به مدت طولانی خالی از بنزین باشد، دچار زنگ زدگی و پوسیدگی می شود. بنابراین اگر قصد خواباندن طولانی مدت خودرو را دارید یکی از نکات مهم پر کردن باک بنزین است.
تعویض روغن موتور و سایر مایعات خودرو
اگر قرار است خودرو برای مدتی بیش از 6 ماه در یک محل متوقف شده و حرکت نکند، باید روغن موتور را تعویض کنید. زیرا روغن موتور به مرور زمان و حتی در صورت استفاده نکردن از خودرو، به تدریج غلیظ شده و خاصیت خود را از دست می دهد. روشن کردن ماشین با این روغن مشکلات متعددی را برای موتور ایجاد خواهد کرد. علاوه بر این فیلتر روغن و ضد یخ ماشین نیز باید تعویض شوند.
استقرار خودرو روی جک بالابر برای مراقبت از تایرها
زمانی که ماشین برای مدت طولانی در یک جا متوقف است، تایرها در معرض فرسودگی و خوردگی قرار می گیرند. زیرا در این حالت تمام وزن خودرو روی یک نقطه از تایر متمرکز است. لذا توصیه می شود هنگام پارک طولانی مدت برای مراقبت از تایرها، از جک بالابر استفاده کنید. اینکار فشار را از روی لاستیک ها بر می دارد. قبل از ترک خودرو از مناسب بودن باد تایرها مطمئن شوید. بهتر است باد تایرها را به میزان 10 psi کمتر از توصیه سازنده خودرو تخلیه نمایید. رعایت این نکات از ایجاد شکاف و ترک در لاستیک ها جلوگیری می کند.
برداشتن ترمینال های باتری
ترمینال باتری یا به اصطلاح عامیانه سرباتری، همواره در معرض خوردگی قرار دارد. این خطر در زمان توقف طولانی مدت خودرو تشدید می شود. برای جلوگیری از تخلیه باتری و جامپ کردن استارت هنگام روشن کردن خودرو، ترمینال های باتری را جدا کنید. برای اینکار کافی است یک انبر دست بردارید و ترمینال ها را محل قرارگیری شان جدا سازید.
روشن کردن خودرو حداقل هفته ای یکبار
یکی از نکات مهم درباره خواباندن طولانی مدت خودرو، روشن کردن و استفاده کوتاه از این است. زیرا در زمان توقف طولانی، ساکن ماندن گیربکس، قطعات جلوبندی و سایر قطعات متحرک و عدم ارتجاع و حرکت قطعات سیستم تعلیق موجب خشک شدن کاسه نمدها و قطعات لاستیکی خودرو می شود. به طوری اگر بعد از چند ماه خودرو را روشن کنید، هنگام چرخاندن فرمان و عبور از دست اندازها صدای ناخوشایندی از سیستم تعلیق به گوش می رسد. حتی ممکن است باتری ضعیف شده یا از کار بیفتد. برای پیشگیری از وقوع اینگونه مسائل و مشکلات توصیه می شود حداقل هفته ای یکبار ماشین متوقف را روشن کرده و حدود 15 دقیقه با آن رانندگی کنید تا موتور گرم شود. اگر حرکت و جابجایی خودرو مقدور نیست، ماشین را روشن کرده و اجازه دهید دقایقی به صورت درجا کار کند تا باتری شارژ شده و جریان روغن در قطعات مختلف جاری شود.
اقدامات لازم پس از خواباندن طولانی مدت خودرو
تخلیه و شستشوی باک بنزین
اگر خودرو برای مدتی بیش از 6 ماه در یک جا متوقف بوده است، قبل از استفاده مجدد بهتر است ابتدا باک بنزین را باز کرده و به طور کامل شستشو دهید. زیرا ممکن است بنزین موجود در باک تجزیه شده و ترکیبات مضری تولید کرده باشد که ورود این ترکیبات به سیستم سوخت رسانی به اجزای سیستم آسیب جدی می رساند. قبل از استارت زدن باک را تمیز و با بنزین تازه پر کنید.
اطمینان از سلامت رادیاتور
یکی از مهمترین اقدامات بعد از خواب طولانی خودرو، بررسی رادیاتور است. در صورتی که مایع خنک کننده درون رادیاتور فاقد ضد یخ باشد، رادیاتور دچار زنگ زدگی و خوردگی خواهد شد. با شروع به کار موتور، رسوبات ناشی از اتفاق همراه با مایع خنک کننده به سمت موتور رفته و به بخش هایی مانند واتر پمپ آسیب می رسانند.
بررسی سلامت رادیاتور باید توسط تعمیر کار انجام شود. اگر خوردگی رادیاتور جزئی باشد تنها شستشوی قطعه کافی است. اما گاهی آسیب دیدگی به حدی زیاد است که باید آن را با یک رادیاتور نو را جایگزین کرد.
بررسی و تعویض مایعات خودرو
قبل از شروع به استفاده از خودرو خوابیده، روغن موتور و فیلتر روغن را عوض کنید. چرا که اگر روغن موتور خاصیت خود را از دست داده باشد به قطعات موتور از قبیل میل لنگ، شاتون و پیستون صدمه می زند. همچنین بهتر است بعد از بررسی رادیاتور، مایع خنک کننده ماشین نیز تعویض شود.
سرویس باتری
اگر در مدت توقف طولانی ماشین، اصلا آن را روشن نکرده باشید، ممکن است عمر باتری به پایان رسیده و ناچار به تعویض آن باشید. البته قبل از خرید باتری جدید، بهتر است باتری موجود را به باتری ساز بسپارید تا آن را سرویس کند. این سرویس شامل تعویض آب مقطر و شارژ مجدد باتری است. در این صورت ممکن است باتری تا مدتی کار کند.
در مورد بست های باتری نیز باید رسوبات و مواد سولفاته را از روی آن پاک کنید. زیرا این رسوبات روی عملکرد ذخیره سازی برق خودرو و استارت زدن تاثیر منفی می گذارد.
بررسی تایرها
خودرو هنگام پارک روی جک بالابر قرار نگرفته است، احتمالا تایرها کیفیت و خاصیت ارتجاعی خود را از دست داده و ترک های زیادی روی آن ها دیده می شود. رانندگی با این لاستیک ها خطرناک است و احتمال ترکیدن آن ها در طول مسیر وجود دارد. تعویض این لاستیک های یکی از مهمترین کارها بعد از خواب طولانی خودرو است. حتی خودرو روی جک بوده و تایرها سالم هستند قبل استفاده حتما باد آن ها را تنظیم کنید.
چک کردن سیستم ترمز
یکی از اثرات خواباندن طولانی مدت خودرو، از کار افتادن یا اختلال در عملکرد ترمز خودرو است. کالیپر ترمز و پیستون ممکن است در این مدت کیفیت خود را از دست داده و درستی کار نکنند یا شاید به دلیل فرسودگی واشرها و قطعات لاستیکی در مدار ترمز نشتی پیش آمده و سطح روغن ترمز کم شده باشد. پس قبل از حرکت، سطح روغن ترمز را چک کرده و از سالم بودن اجزای مختلف سیستم ترمز خودرو و قدرت و کیفیت آن اطمینان حاصل کنید.
بازرسی اجزای موتور
خرابی برخی اجزای موتور در مدت توقف و پارک طولانی دور از انتظار نیست. قبل از استارت زدن بخش هایی مانند کاسه نمدها، شیلنگ ها، لوله های پلاستیکی و بست شیلنگ ها را بازرسی کنید که پوسیده نشده باشند.
بررسی شمع ها و وایرها را فراموش نکنید. شمع ها را باز و تمیز کنید و مجددا سر جایشان ببندید. در صورت امکان بهتر است آن ها را با شمع های نو جایگزین کنید. این کار باعث می شود. موتور روان تر کار کند.
تسمه تایم، تسمه دینام و تسمه کولر نیز ممکن در این مدت تحت تاثیر تنش های محیطی و دمایی کیفیت خود را از دست داده باشند. در صورت نیاز آن ها را تعویض کنید. در این میان تعویض تسمه تایم اولویت بیشتری دارد. زیرا پاره شدن آن به سوپاپ ها، سر سیلندر، پیستون و سایر بخش های حساس موتور آسیب جدی وارد می کند.
بررسی گاز کولر
یکی دیگر از مواردی که هنگام خواباندن طولانی خودرو اتفاق می افتد، کم یا تخلیه شدن کامل گاز کولر است. بهتر است قبل از استفاده، گاز کولر را نیز بررسی کنید.
اطمینان از عدم وجود جانواران
زیر کاپوت و تمام منافذ خودرو را از نظر وجود جانوران جونده بررسی کنید. ممکن است در این مدت در این قسمت ها لانه کرده باشند.
سخن پایانی
در خودروهای داخلی قدیمی هنگام پارک ماشین، با کشیدن یک اهرم ترمز دستی مکانیکی فعال می شود. در این سیستم، ترمز برای جلوگیری از حرکت خودرو پارک شده، با کمک کابل ها و فنرهایی به لنت ها یا کفشک های ترمز عقب نیرو وارد می کند. در خودروهای جدید ترمز پارک برقی جایگزین ترمز دستی مکانیکی شده است. ترمز پارک به جای اهرم، از نیروی الکتریکی برای درگیر کردن ترمز استفاده می کند. فعال کردن این آپشن از طریق یک کلید روی داشبورد یا کنسول مرکزی خودرو صورت می گیرد.