همه‌ی ما روزی به مشکل خرابی فیلتر روغن بر می‌خوریم و باید با علائم خرابی فیلتر روغن آشنا باشیم تا بتوانیم نقص فنی را شناسایی و برطرف کنیم. با توجه به اینکه خودرو دارای قطعات زیادی است، پیدا کردن منبع اصلی مشکل می‌تواند سخت و دشوار باشد، مگر اینکه مکانیک ماهری باشید و یا در زمینه مکانیک خودرو اطلاعاتی زیادی داشته باشید. علاوه بر این، ابزارهایی که برای تعمیر خودرو نیاز است را ممکن است نداشته باشید. در ادامه این مطلب از وبلاگ سفیر فرتاک پارسه، با ما همراه باشید تا درباره علائم خرابی فیلتر روغن اطلاعات بیشتری به دست آورید و در صورت نیاز به تهیه این محصول،‌بتوانید بهترین خرید فیلتر روغن را انجام دهید.

فیلتر روغن و خرابی‌هایش

فیلتر روغن یکی از قطعات مصرفی خودرو است که در زمان کار کردن موتور، آن نیز همواره به کار ادامه می‌دهد. بنابراین ممکن است به مرور زمان مشکلاتی مانند گرفتگی، نشت روغن و یا آلوده شدن موتور رخ دهد. از دلایل خرابی فیلتر روغن می‌توان به استفاده نامناسب از خودرو، استفاده از روغن نامناسب و فیلتر بی‌کیفیت اشاره کرد. روش کار فیلتر روغن بسیار ساده است و وظیفه دارد تا روغن در گردش را دریافت کرده و با توجه به فرایندهایی که روی روغن پیاده‌سازی می‌کند، بعد از جذب آلودگی‌ها دوباره به گردش درآورد.

72

کارایی روغن و فیلتر روغن

اگر بخواهیم به طور خلاصه توضیح دهیم، روغن باید از دریچه یا لوله‌های موتور که به قطعات مختلفی راه پیدا می‌کند، عبور کند تا قطعات به خوبی روغن‌کاری شده و به کار خود ادامه دهند. در این بین به دلیل سوخت بنزین و احتراقی که به وجود می‌آید، آلودگی، دوده و آلاینده‌هایی در این لوله‌ها قرار می‌گیرد که روغن با گردش در لوله‌ها، آن‌ها را جذب کرده و به برای گردش دوباره در سیستم روغن رسانی، به سمت فیلتر روغن حرکت می‌کند. در فیلتر روغن درصد بالایی از این آلودگی‌ها دفع شده و روغن پاکسازی شده دوباره به کار خود ادامه می‌دهد. این کار چندین بار در هر استفاده از خودرو انجام می‌شود.

علائم خرابی فیلتر روغن

در ابتدا باید به شما بگوییم که فیلتر روغن هر خودرو باید با توجه به نوع خودرو انتخاب و استفاده شود؛ در غیر این صورت خودرو با مشکل جدی روبرو خواهد شد. در بین رانندگان دیده شده که معمولا کسانی که برای تعویض روغن اقدام می‌کنند، فیلتر را نیز همراه با آن عوض خواهند کرد. این کار زمان جواب می‌دهد و در عملکرد خودرو تاثیر می‌گذارد که از آخرین بار تعویض روغن زمان زیادی (بیشتر از 3 الی 6 ماه) گذشته باشد. همچنین بهتر است تعویض فیلتر روغن را زمانی انجام دهید که علائم خرابی آن را در خودرو مشاهده کنید. در ادامه علائم خرابی فیلتر روغن را به شما خواهیم گفت:

۱. افزایش دمای بیش از حد موتور

هر کالای مصرفی در خودرو دارای تاریخ انقضا است و بعد از اتمام آن تاریخ، علائم خرابی را بروز می‌دهد. اولین نشانه خرابی فیلتر روغن، افزایش دما در موتور خودرو است که اجازه گردش روغن را به دلایل گرفتگی سیستم روغن رسانی و یا آلودگی زیاد در فیلتر روغن نمی‌دهد. نرسیدن روغن به قطعات وابسته به موتور، بسیار خطرناک است، زیرا ساییدگی، اصطکاک را افزایش داده و باعث خرابی قطعات می‌شود.

اصطکاک زیاد در قطعات باعث افزایش دما شده و هیچ روغنی برای خنک کردن قطعات وارد نمی‌شود، بنابراین گرمای موتور افزایش پیدا خواهد کرد که به اگر ادامه پیدا کند، حتی می‌تواند منجر به منفجر شدن خودرو شود. بررسی دما و چراغ چک موتور می‌تواند به شما کمک کند.

73

۲. کاهش بازدهی و افت عملکرد موتور

بروز مشکل در قطعات وابسته به خودرو، آن هم بخش روغن رسانی، قطعا موتور را با کاهش بازدهی همراه می‌کند. در این مورد باید شانس بیاورید که آلودگی به درون موتور نفوذ نکند، زیرا می‌تواند عملکرد خودرو تا به طور چشمگیر کاهش دهد. بنابراین اگر خودرو دچار افت عملکرد شد، یکی از قطعاتی که باید مورد بررسی قرار دهید، فیلتر روغن است. معمولا نرسیده روغن به قطعات باعث اختلال در شتاب‌گیری و کاهش قدرت خودرو خواهد شد که باید سریعا رفع مشکل شود.

۳. خارج شدن دوده کثیف و تیره از اگزوز

در حالت نرمال، دوده‌ای که از اگزوز خارج می‌شود، بسیار شفاف است، به طوری که برخی مواقع اصلا قادر به دیدن آن نیستید. بنابراین اگر دوده سیاه و تیره از اگزوز خارج شد، باید بدانید که مشکلی در خودرو وجود دارد که به احتمال زیاد، روغن سوزی است. روغن سوزی به دلایل مختلفی رخ می‌دهد که یکی از آن‌ها خرابی و یا گرفتگی فیلتر روغن است. با بروز مشکل از فیلتر روغن، روغن در محفظه احتراق بسوزد و حاصل آن، ایجاد دوده تیره است که از اگزوز خارج می‌شود. علاوه بر خارج شدن دوده، روغن‌سوزی باعث ایجاد بو نیز می‌شود که ممکن است به داخل کابین نیز راه پیدا کند. بنابراین بهتر است که در سریع‌ترین زمان ممکن فیلتر روغن را تعویض کنید.

۴. کاهش فشار روغن

در خودروهای جدید فشارسنج روغن قرار داده می‌شود تا در صورت کاهش فشار روغن، راننده متوجه شده و اقدامات لازم در دستور کار قرار دهد. معمولا آمپر فشار روغن تا افت فشار صورت نگیرد، حرکتی انجام نمی‌دهد و بعد از اینکه فشار کم می‌شود، آمپر شروع به بالا رفتن می‌کند. در این مواقع سریعا باید اقدامات لازم را انجام دهید، زیرا احتمال افزایش دما و خرابی قطعات بیشتر می‌شود. از دلایل در فشار پایین روغن موتور می‌توان به نشت یا گرفتگی فیلتر روغن باشد که مانع از ورود روغن به موتور شده است.

۵- شنیده شدن صدای به هم خوردن فلز

قطعه‌ای که بدون روغن کار کند، یعنی خشک و با اصطکاک بالا در حال کار است. بنابراین بهتر است به فکر روغن رسانی به قطعات روغن باشید. شنیده شدن صدا از سمت موتور در صورت نرسیدن روغن، نشانه از برخورد آن‌ها با یکدیگر و ایجاد اصطکاک شدید است که در این مواقع امکان خرد شدن قطعه نیز وجود دارد. معمولا افزایش دما نیز در شنیده شدن صدای تق تق یا فلز در موتور تاثیر دارد. در این حالت، صفحاتی که با وجود روغن خیلی نرم از کنار یکدیگر رد می‌شدند، با نبود روغن به یکدیگر خراشیده شده و یا ضربه وارد می‌کنند که به معنی افزایش سختی تماس قطعات است. بنابراین پیشنهاد می‌کنیم که در اولین فرصت برای تعمیر خودرو اقدام کنید تا هزینه‌های بیشتری ایجاد نشود.

74

سخن پایانی

در این مطلب از وبلاگ سفیر فرتاک پارسه با شما کاربران گرامی همراه بودیم و علائم خرابی فیلتر روغن خودرو بررسی کردیم. ایجاد خرابی در خودرو امر رایجی بوده و ممکن است برای هر کسی رخ دهد، بنابراین داشتن اطلاعات لازم درباره خرابی‌ها یک مزیت محسوب می‌شود که خودرو را سریع‌تر از مشکل نجات می‌دهد. فیلتر روغن نیز جزو قطعات مصرفی است که بی‌توجهی به آن می‌تواند شما را در دردسر بزرگی بی‌اندازد، بنابراین پیشنهاد می‌کنیم که در صورت دیدن یا شنیدن علائم خرابی فیلتر روغن خودرو، سریعا اقدامات لازم را در دستور کار قرار دهید. شما فیلتر روغن را هر چند وقت یک‌بار بررسی می‌کنید؟