نگهداری درست از خودرو تنها راه بهبود عملکرد خودرو و جلوگیری از خراب شدن خودروی شماست. هر رانندهای حداقل باید نحوه چکاپ منظم خودرو و تعویض مایعات خودرو را بداند چون روغنهای بکار رفته در خودرو پس از مدتی نیاز به تعویض دارند. اکثر رانندهها تعویض روغن موتور را مهمترین شیوه نگهداری از خودرو میدانند؛ در حالی که تعویض روغن گیربکس یا همان واسکازین هم از اهمیت ویژهای برخوردار است اما بسیاری از رانندهها به آن بی توجه هستند. در ادامه این مقاله از وبسایت سفیر فرتاک پارسه قصد داریم به شما بگوییم که روغن گیربکس چیست و همچنین به اهمیت روغن واسکازین یا گیربکس و زمان تعویض آن بپردازیم. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
واسکازین چیست؟
روغن گیربکس چیست ؟ روغن واسکازین یا گیربکس یکی از روغنهایی است که برای عملکرد بهتر خودرو از آن استفاده میشود. جالب است بدانید واسکازین نام روسی روغن گیربکس یا روغن چرخ دنده است. روغن گیربکس در گیربکس و دیفرانسیل خودرو کاربرد دارد که از چرخدندهها و متعلقات آنها محافظت میکند. گیرپاچ کردن موتور رایجترین مشکلی است که ممکن است برای موتوری با روغن کهنه اتفاق بیافتد. وقتی شما به توصیههای سازنده خودرو عمل نکنید و تعویض روغن را فراموش کنید، باید منتظر هزینه سنگین تعمیر موتور باشید. رانندههایی که به خودرو مثل ابزار نگاه میکنند، احتمالا از اهمیت تعویض روغن گیربکس خودرو خبر ندارند. بعضی از رانندگان خودروهای شخصی هم فکر میکنند تعویض و خرید روغن گیربکس فقط برای تاکسی، آمبولانس و ماشین پلیس ضروری است چون فعالیت بیشتری دارند.
پیشرفت تکنولوژی در روغن گیربکس و واسکازین
شاید در نگاه اول فکر کنید روغن گیربکس از سالها پیش تغییری نکرده، اما اینطور نیست. در سالهای اخیر ما شاهد تغییر بسیاری از فناوریها بودیم. امروزه جعبه دنده باید با قطعات کوچکی همگام شود به همین دلیل باید بهتر روغن کاری شود تا عملکرد خوبی داشته باشد. همین مورد باعث شده روغنهای قدیمی نتوانند با چنین شرایط سختی سازگار شوند و در نتیجه تولیدکنندگان مجبور به تولید روغن گیربکس با فرمول جدید شدهاند. اما با وجود تغییر ترکیبات روغنها، هیچ روغنی همیشگی نیست و شما باید پس از مدتی آن را تعویض کنید.
چرا باید روغن گیربکس را تعویض کنیم؟
روغن واسکازین وظایف زیادی دارد. نه تنها برای کاهش اصطکاک قطعات را روغن کاری میکند، بلکه سیستم جعبه دنده را خنک میکند و ضربههای وارد شده به جعبه دنده را کاهش میدهد. علاوه بر این، لرزش را کاهش میدهد، از خوردگی جعبه دنده محافظت میکند و سیستم دنده را پاکسازی و تمیز میکند. پارامترهای روغن باید با خودروی شما سازگار باشد. از روغن گیربکسهای مختلفی برای اتومبیلهای شهری، ماشین مسابقهها و وسایل نقلیه تجاری سبک با بار سنگین استفاده میشود. همچنین روغن نباید کف کند و واشر و اجزای غیرفلزی را تحت تاثیر قرار دهد؛ بلکه باید بدون توجه به دمای محیط وظایف خود از جمله روان کاری را به درستی انجام دهد.
علائم اولیه نیاز به تعویض روغن جعبه دنده یا واسکازین
حالا مهمترین سوالی که اکثر افراد میپرسند این است که «چه موقع باید روغن گیربکس را تعویض کنیم؟» معمولا زمانی که خودرو علائم نیاز به تعویض روغن گیربکس را از خود نشان میدهد، برای تعویض روغن خیلی دیر شده است. پس شما باید قبل از دیدن علائمی مبنی بر فاسد شدن روغن، آن را تعویض کنید. این کار به شما کمک میکند تا از هزینههای زیاد تعمیر پیشگیری کنید. شاید هر 50.000 کیلومتر زمانه مناسبی برای تعویض روغن واسکازین باشد. هر چند بعضی افراد سن خودرو و موارد این چنینی را معیار قرار میدهند. اما به هر حال پس از مدتی روغن گیربکس نیاز به تعویض دارد چون اگر کیفیت روغن عالی هم باشد باز هم پس از مدتی خاصیتش را ازدست میدهد. یک روش برای چک کردن کیفیت روغن گیربکس دقت کردن به رنگ آن است. روغن ترمز رنگ قرمز متمایل به صورتی دارد. پس هر زمان رنگ آن تیره شد و شفافیت خود را از دست داد، باید روغن گیربکس را عوض کنید.
چطور سطح روغن واسکازین یا گیربکس را چک کنیم؟
برای بررسی روغن گیربکس اول باید خودروی خود را روی جک یا بالابر قرار دهید و بعد با دقت در پوش گیربکس را بردارید. سپس میتوانید با استفاده از خط کش یا پیچ گوشتی از روغن نمونه گیری کنید. پس از نمونه گیری، رنگ آن را بررسی کنید. اگر رنگ روغن قهوهای تیره، سیاه یا صورتی روشن بود، باید روغن گیربکس را عوض کنید.
تعویض روغن گیربکس اتوماتیک
تولیدکنندگان خودرو ادعا میکنند روغن گیربکسی که در گیربکس خودرو ریختند نیازی به تعویض ندارد و تا آخرین روز کارکرد خودرو کافی است. اما این درست نیست چون نهایت پس از هر 150.000 کیلومتر باید روغن گیربکس ماشین شما تعویض شود. ما نمیدانیم چرا برخی سازندگان خودرو چنین ادعایی میکنند اما شاید عمر خودروی آنها کم است که به 150.000 کیلومتر نمیرسد و یا از تعمیر خودرو سود میبرند. اما با این وجود برخی دیگر ادعا میکنند پس از طی مسافت 50.000 تا 100.000 کیلومتر، باید حتما روغن گیربکس تعویض شود و هر چقدر سن خودرو بیشتر شد باید زودتر از قبل روغن گیربکس را تعویض کنید.
اما نکته مهم اینجاست چون تعویض روغن گیربکس اتوماتیک خیلی ساده نیست؛ به همین دلیل فرایند تعویض روغن گیربکس پرهزینه میشود. اما هزینه تعویض روغن واسکازین کمتر از تعویض گیربکس اتوماتیک خراب است. در بیشتر موارد، گیربکسهای اتوماتیک مدرن طوری طراحی شدهاند که شما باید برای تعویض روغن، قطعات گیربکس را جدا کنید و مجدد آن را جمع کنید. به همین دلیل بهتر است تعویض گیربکس اتوماتیک را به مکانیک حرفهای بسپارید. اگر تعویض روغن به دقت انجام نشود، ممکن است مقداری روغن قدیمی در جعبه دنده باقی بماند که موجب سایش روغن جدید گردد. به همین دلیل بهتر است این کار را به تعمیرکار متخصص بسپارید. اگر شما نتوانید کاملا روغن واسکازین را تعویض کنید، زمان تعویض بعدی روغن گیربکس جلوتر میافتد.
مکانیکهای حرفهای میتوانند تنها با نگاه انداختن به روغن گیربکس تشخیص دهند روغن نیاز به تعویض دارد یا ندارد. گاهی ممکن است به دلیل فرسودگی واشر، مایع خنک کننده وارد مخزن روغن گیربکس شود و ماندگاری یا خواص آن را تحت تاثیر قرار دهد. علاوه بر تعویض روغن باید فیلتر روغن گیربکس را چک کنید. اگر فیلتر روغن مسدود شده باشد، ممکن است نشانه روغن گیربکس باشد.
همچنین شما باید برای گیربکس اتوماتیک از روغن مناسب استفاده کنید چون استفاده از روغن اشتباه موجب خرابی گیربکس یا جعبه دنده میشود. به همین دلیل پیش از مراجعه به تعمیرگاه باید روغن گیربکس مناسب خودروی خود را انتخاب کنید.
اما اگر شما توانایی و تخصص کافی برای تعویض روغن را دارید، میتوانید با انجام مراحل زیر روغن گیربکس اتوماتیک را تعویض کنید:
- ابتدا ماشین را با جک بلند کنید یا روی چال مکانیکی قرار دهید.
- بعد زیر سوراخ تخلیه روغن گیربکس ظرفی قرار دهید.
- پیچهای سینی گیربکس را با حوصله باز کنید.
- به آرامی تمام پیچها را باز کنید تا روغن گیربکس کامل تخلیه شود.
- فیلتر روغن گیربکس را تمیز یا تعویض کنید.
- سپس با حوصله پیچهای سینی را محکم ببندید.
- بعد مقداری روغن با توجه به مدل و گنجایش مخزن گیربکس اتوماتیک خودرو تهیه کنید.
- شما میتوانید برای تعیین مقدار روغن کافی، به مقدار روغن قدیمی توجه کنید.
- سپس روغن تازه را داخل گیربکس بریزید.
- چک کنید روغن گیربکس روغن ریزی یا نشتی نداشته باشد.
جمع بندی
در این مقاله از وبسایت سفیر فرتاک پارسه به شما گفتیم که روغن گیربکس چیست؟ زمان تعویض آنها و موضوعات مرتبط در این مورد آشنا کردیم که دانستن این مطالب به شما کمک میکند از خودروی شخصی خودتان بهتر نگهداری کنید. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره روغن موتور، روغن ترمز و مطالب مرتبط با خودرو به وبسایت ما مراجعه کنید و در صورت وجود هر گونه سوال با کارشناسان ما تماس بگیرید.
منابع: